Op de Music China Fair 2016 in Shanghai ervoeren Elenore en Jack voor het eerst de orgels van Noorlander en de Hauptwerk-techniek. Vanwege het rumoer op de beurs bespeelden ze het orgel met behulp van koptelefoon. De klank was buitengewoon mooi en ze hadden nog nooit iets dergelijks gehoord. Na de beurs hebben ze verschillende malen de showroom van Crescendo Virtual Organs bezocht. Daar hoorden ze de werkelijke klanken van het orgel en het was nog mooier dan met koptelefoon.
Zelfs in de grootste steden van China (zoals Shanghai en Beijing) zal men niet snel een pijporgel of een digitaal orgel tegenkomen. Zowel Jack als Elenore zijn afgestudeerd aan het Shanghai Conservatory of Music. Het is pas sinds enkele jaren dat het conservatorium een orgeldepartement heeft opgezet en een klein pijporgel aanschafte. Toen Jack in 2014 werd gedoopt, was het digitale orgel in de kerk het eerste en enige orgel dat hij kon bespelen. Het vergelijken van de verschillende merken orgels duurde dan ook niet lang. Op de beurs hebben ze alle orgels bespeeld die er te vinden waren en bij de orgels van Noorlander was het liefde op het eerste gezicht…
Ze waren erg onder de indruk vanwege de buitengewone klank, de perfecte touch van het klavier en alle voordelen die de virtuele Hauptwerk-techniek biedt. “Het is een mooie ervaring om orgels uit verschillende kerken te bespelen, je hoort zelfs het geluid van de balgen bij het inladen van een sampleset, het voelt écht. Er zijn bijna 20 verschillende stemmingen waaruit kan worden gekozen. Stemming betekent veel voor het uitvoeren van historische muziek. Een traditioneel digitaal orgel heeft deze uitgebreide mogelijkheden meestal niet.”
Ter gelegenheid van Jacks en Elenore’s huwelijk kregen zij het orgel als geschenk van hun ouders. De Sonnette III markeert het beginpunt van een nieuwe fase in hun leven en getuigt van hun stilzwijgend vertrouwen. Het is in China erg ongebruikelijk om zo’n ‘zeldzaam’ instrument als huwelijksgeschenk te kopen. Meestal kopen mensen van dit geld een auto of geven ze het uit aan de inrichting van hun nieuwe huis. Jack en Elenore vinden hun Noorlander-orgel de beste ‘inrichting’ ooit: het maakt het leven poëtisch.
Toen ze de orgels van Noorlander voor het eerst zagen in de herfst van 2016 op de Music China Fair, hadden ze niet kunnen denken dat ze er een in hun eigen huis zouden krijgen, het was veel te duur voor hen. Toen ze twee maanden later hun bruiloft gingen bespreken, beloofde Jacks vader hem een grote som geld te geven als een huwelijkscadeau, ze mochten alles kopen wat ze wilden. Een Noorlander-orgel was het eerste waar ze aan dachten: “Als we nu eens een orgel kopen?” Jacks vader keek enigszins verbaasd, omdat hij niets wist van het instrument. Hij vroeg hen verschillende keren of ze toch niet liever een auto zouden willen. “Gaat dit orgel jullie gelukkig maken?” vroeg hij uiteindelijk. “Ja,” antwoordden ze, “inderdaad, dit is het mooiste wat we ons kunnen voorstellen, om een orgel te hebben. Geen ander dan die we hebben gezien op de beurs.”
Noorlander heeft Jack veranderd. Hij heeft piano gestudeerd aan de universiteit. Na het behalen van zijn diploma had hij het echter wel een beetje gezien met de piano, maar hij wist niet zo goed wat hij anders zou kunnen doen. Het orgelspelen leidde hem op een nieuw pad. Nu studeert hij 6 tot 8 uur per dag en hoopt hij ooit orgel te kunnen studeren in het buitenland. Elenore is promovendus in de musicologie. Dankzij Noorlander is zij steeds meer betrokken geraakt bij orgelmuziek en onderzoek naar sacrale muziek. Dit had zij niet verwacht. Bovendien kon ze dankzij de verschillende stemmingen op het orgel een beter inzicht verkrijgen in historische muziek.